2017-03-05 19:05:48• hírek • Kocsis Zoltán/Agerpres

Hat év alatt több tízezer egészségügyi szakember hagyta el Romániát – benne Szatmárt is

Az orvosi és a kisegítő személyzet hiánya évek óta tartó folyamatos és véget nem érő problémát okoz a román egészségügyben. Mindez alól természetesen Szatmár sem lehet kivétel. Elképesztő adatokat hozott nyilvánosságra a Sanitas szakszervezet.

2009-2015 között több mint 14.000 orvos és 28.000 egészségügyi asszisztens hagyta el Romániát - mondta el az AGERPRES hírügynökségnek adott interjújában Viorel Huşanu, a Sanitas szakszervezet bukaresti elnöke. Az orvosi személyzet hiánya Szatmáron is állandó problémát okoz.

Legutóbb január végén a Szatmár Megyei Mentőszolgálat sajtófelhívásban keresett szakembereket házi betegellátásának optimális működtetése érdekében. Ez ugyanis 2015 nyarán történt beindítása után is csak félgőzzel üzemel az orvoshiány miatt. Egy 2015-ös adat szerint abban az évben 11 orvos hagyta el a Szatmár Megyei Kórházat külföld irányában, míg a tavalyi esztendőben többek között intenzív terápiás szakorvosok, radiológus főorvos, gyermekorvos, diabetológus szakorvos és főorvos, hematológus, szemorvos, szülész-nőgyógyászok, urológusok, patológus, kardiológus, bőrgyógyász, neurológus, gyermekneurológus, onkológus, valamint rezidensek számára hirdettek meg munkahelyet. De kerestek asszisztenseket többek között a szülészet-nőgyógyászat, fertőző betegségek osztályára, az urológia, a gasztroenterológia, a fül-orr-gégészet osztályokra.

Romániában jelenleg körülbelül 14.000 orvos dolgozik, tehát nagyjából ugyanannyi, mint amennyi 2009-2015 között elhagyta az országot - mondja Huşanu,
"Az benne a legsúlyosabb, hogy egyesek teljesen más szakmában helyezkedtek el. Tehát miután a román állam egy vagyont költött rájuk, hogy orvossá képezze őket, ezek az emberek most pincérekként, beteggondozókként és ki tudja, még milyen munkakörben dolgoznak. A legjobbakat persze alkalmazzák az egészségügyi rendszerben, de a többiek más területen vállalnak munkát" - állítja a szakszervezeti vezető.

2015. után ez a folyamat némiképpen lelassult, részben azért, mert az elmúlt két évben a belföldi viszonyok is javultak, részben pedig azért, mert már külföldön sem annyira vonzók a szabad munkahelyek - véli Huşanu.

Véleménye szerint a rendszer elpolitizálása képezi az egyik legnagyobb problémát az egészségügyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: